vmmal portal

Temat: Jak Ci minął dzień? czerwiec 2009 :)
Rozkłada mnie to choróbsko. Podbno to nie migdałki a powiększone węzły chłonne szyjne...
Źródło: depresja.ws/index.php?showtopic=2926



Temat: Leczenie zespołu przewlekłego zmęczenia
...senność lub bezsenność) 11. określenie zespołu głównych objawów jako początkowo rozwijających się w ciągu kilku godzin do kilku dni (nie jest to jeden z objawów choroby, ale może być uważany za ekwiwalent spełniający wymagania dotyczące rozpoznania). B. Fizykalne 1. umiarkowanie podwyższona ciepłota ciała: 37,6-38,6oC mierzona w ustach, 37,8-38,8oC mierzona w odbytnicy 2. zapalenie gardła nie wysiękowe 3. wyczuwalne palpacyjnie powiększone węzły chłonne szyjne lub pachowe (jednak nie większej średnicy niż 2 cm) (11, 22, 25). W 1994 roku międzynarodowa grupa ustaliła uproszczone kryteria rozpoznawania CFS (7). Według nich zespół przewlekłego zmęczenia jest to ciężkie, nie wyjaśnione zmęczenie, trwające ponad 6 miesięcy, o określonym początku w czasie, nie związane z długotrwałym wysiłkiem, nie ustępujące po wypoczynku, upośledzające...
Źródło: stwardnieniesmrozsiane.nhit.pl/viewtopic.php?t=133


Temat: [OCZY] opuchlizna
...do weta. Zapalenie.... ja wiem? Skoro jest na antybiotyku stosowanym przy większości zapaleń to chyba nie. Kiedy mała była kupiona? Jeśli niedawno to może warto rozważyc infekcję wirusową? Bo to nie wyglada ani na alergię, ani na pasożyty. W obu tych przypadkach jej zachowanie by się nie zmieniło. Obserwuj też inne szczurki. Owszem, jest duże prawdopodobieństwo, że się mylę, ale weźcie to pod rozwagę. Jedno pytanie dodatkowe. Czy ma powiększone węzły chłonne szyjne? Jesli tak to może to SDA? We wczesnej fazie? A jaki efekt daje kuracja Enroxilem? Kiedy była rozpoczęta?
Źródło: szczury.org/viewtopic.php?t=9535


Temat: Wyniki badan krwi
wielkie dzieki za pomoc. chyba rzeczywiscie nie powinnam sie martwic. pozdrawiam [ Dodano: 2007-01-04, 21:18 ] jaki moze byc jeszcze powod podwyzszonych limfocytow. rok temu internista po takich wynkikach skierowal mnie do hematologa poniewaz wczesniej czesto mialam powiekszone wezly chlonne szyjne. przez miesiac byly one wielkosci orzecha wloskiego i musialam wziasc kilka opakowan antybiotykow zeby mi zniknely. hematolog nie stwierdzil u mnie zadnych zaburzen. a czy takie podwyzszenie limfocytow moze miec cos wspolnego z problemami zoladkowymi. mam bardzo czeste biegunki. moze szukam dziury w calym:) pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1412


Temat: szerokie spektrum objawow
...tego co sie zemna dzieje,poniewaz nie znalazlem zeby ktos z Was mial tyle objawow na tle nerwicowym(moze sie myle).Jutro znowu wizyta Ciekaw jestem waszych opini.Z gory przepraszam ze pisze troche chaotycznie ale jestem juz zmeczony tym wszystkim,a spac i tak niemoge. p.s.schudlem nie mam apetytu i marnie wygladam.Mierze cisnienie i temp pare razy dziennie i wlasciwe non stop czuje te dolegliwosci a do tego jestem ostro wystrachany.Dzisiaj mialem wrazenie ze mam powiekszone wezly chlonne szyjne,ale moze lepiej niech to jakis lekarz obejrzy.Dodam tylko jeszcze ze mam 29lat pozdrawiam
Źródło: lith.nerwica.com/viewtopic.php?t=19589


Temat: Stan zapalny, prosze o pomoc
...ogromne . Dokładnie byłem u okulistki w Starachowicach Pani Dębickiej { gorąco polecam } Kiedyś jeżdziłem do szpitala okulistycznego w Katowicach ale tam jest za duża masówka no i co nowy lekarz to inna diagnoza { można sie wykończyć ,a nie wyleczyć } Chciałem natomiast poprosić o interpretacje wyników krwi , mój niepokój budzi fakt czy aby nic więcej mi nie dolega . Napisze że od 2 miesięcy nie moge wyleczyć hemoroidów ,obecnie od 2 tygodni mam powiekszone węzły chłonne szyjne { bolące } trudno wyczuć guzy i powiększony migdałek ,biały nalot na języku , tem. nie miałem ,dziś 37 rano Wyniki Toxoplazmoza Toxo IgG > 650.0 IU/ml Toxo IgM 0,413 CDI badanie krwi : WBC 8,1 4.0 - 12,0 LYM 3.6 1.0 - 5.0 MON 0.5 0.1 - 1,0 GRA 4.0 2,0 - 8,0 LYM % 44,4 25,0 - 50.0 MON% 6.5 2.0 - 10,0 GRA % 49.1 50.0 - 80.0 RBC 4.90 4.00 - 6.20 HGB 14.4 11.00 - 17.00 HCT 43,8 35.0 - 55.0 MCV 89.4 80.0 - 100.o MCH 29,4 26,0 - 34,0 MCHC 32,9 31,0 -...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=10659


Temat: objawy od urodzenia czy później
Byliśmy przez 1,5 miesiąca w Szpitalu (w sumie w dwóch różnych) z zapaleniem płuc 3 tygodnie na oddziale prof. Bręborowicz i po 4 dniach z powodu silnego zaparcia i odwodnienia w innym szpitalu, gdzie znów wyszły zmiany na płucach.. Dziecko nadal jest na antybiotyku (to już 2 miesiące). Ostatnie RTG klatki piersiowej opisano jako niedodma płuc, są mocno powiększone węzły chłonne szyjne a także zmiany w zatokach (w chwili obecnej nie ma wydzieliny), dostaje więc też Rihnocort do nosa. Na oddziale pulmonologii robiono mu 2 razy test potowy, wyniki 22 i 29. Mimo tego udało nam się umówić na badanie genetyczne w Instytucie Genetyki PAN w Poznaniu na 03.03 na badanie genetyczne. 10.03. mamy być na oddziale gastroenterologii na diagnostyce. Czy często się zdarza że chlorki są niskie, dziecko...
Źródło: forum.mukowiscydoza.pl/viewtopic.php?t=1165


Temat: Ribomunyl
Witam Kuba ma 4,5 roku. Od wiosny podawałam mu Ribomunyl. 6 września przyjął ostatnią dawkę. W nocy 6/7 września pojawiła sie gorączka 37,5 st. W kolejna noc 37st. Oprócz tego powiekszone węzły chłonne szyjne. Od 8 września gorączki brak, brak innych widocznych objawów chorobowych - wg mnie. We wtorek zrobilismy zlecone przez pediatrę badania krwi i moczu. Wyniki: CRP 28 OB 88. Pozostałe wyniki w normie w tym rozmaz krwi obwodowej. Czy to wysokie CRP i OB to może byc reakcja na ribomunyl? Mamy zalecenie od pediatry powtórki badań po tygodniu, ale przyznam ze się martwię... Dodam, ze po drugim miesiącu stosowania...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1566